hoppa till innehåll
Finnos Lite 3D Optimizer-Skanner Till Haka-Wood

Under förhösten 2019 installeras stockskanner Finnos Lite 3D Optimizer hos Haka-Wood. Finnos Lite Optimizer är ett stockrotationssystem som väljer den bästa postningen av stocken, riktar in den i rätt position och styr sågbladen. Systemet kan uppdateras med en röntgenmodul i efterhand. Leveransen till Haka-Wood inkluderar även kantstyrning.

– Jag har en teknisk bakgrund och är intresserad av nya innovationer och ny teknik. Jag anser att Finnos mätare representerar den senaste tekniken och att vi definitivt får en modern produkt. Finnos vilja att växa och utveckla sina produkter kontinuerligt garanterar moderna produkter även i fortsättningen, berättar Haka-Woods VD Tuomo Saarisilta.

Saarisilta säger att priset är konkurrenskraftigt och tycker det är intressant att man kan uppdatera mätaren med röntgenegenskaper. Haka-Wood kommer att använda mätaren för att mäta björk.

– Vårt huvudsakliga mål med att uppdatera hela såglinjen är att förbättra sågprecisionen. Björk är nästan alltid lite krokig och asymmetrisk. Föränderliga och asymmetriska postningar och excentrisk sågning förbättrar avkastningen och minskar mängden sågvara med vankanter. Sidutbytet är den värdefullaste delen av björken och måste kunna tas tillvara exakt, fortsätter Saarisilta.

– Haka-Wood-projektet erbjuder en utmärkt möjlighet att vidareutveckla våra produkter i en ny slags miljö och – bäst av allt – med en samarbetsorienterad kund, berättar Finnos Oy:s VD Jere Heikkinen.

Samma artikel publicerades i Puumies, nummer 4/2019: Länk till artikeln

Upp