Siirry suoraan sisältöön
Näin Finnos hyödyntää tekoälyä sahoilla

Tekoäly on olennainen osa Finnoksen tuotteita ja sitä käytetään monipuolisesti tukkilajittelun eri vaiheissa, aina vikojen havaitsemisesta tukin potkaisemiseen. Tekoäly on korvaamaton osa tuotteita, sillä se antaa Finnoksen järjestelmille merkittävän etulyöntiaseman. Mutta miten tekoälyjärjestelmät todellisuudessa toimivat ja mitä ne tekevät?

Seuraavat keskeiset sahalinjan vaiheet havainnollistavat, kuinka me Finnoksella hyödynnämme tekoälyä:

  1. Tukkiskannerimme perustuvat laserkamera- ja röntgenskannaukseen, jonka avulla jokaisesta skannerin läpi kulkevasta tukista kerätään tietoa. Tämä tuottaa valtavan määrän dataa, jota tekoälyjärjestelmä sitten käsittelee. Tekoäly yhdistää kerätyn datan ja luo jokaiselle tukille oman sormenjäljen (lisää sormenjälkiteknologiasta myöhemmin, pidä silmällä sosiaalista mediaamme!). Tekoälyn tärkein hyöty on sen nopeus, sillä ilman sitä prosessi olisi liian hidas. Tällä hetkellä tukkiskannerimme pystyvät käsittelemään 240 metriä tukkia minuutissa. Tämä on aivan mieletön nopeus.

  2. Skannattu tukki jatkaa matkaansa lajittelulinjalla, kunnes se potkaistaan oikeaan lokeroon. Omia jalkateriä ei tarvitse potkimisella kuluttaa, sillä tekoälyjärjestelmä analysoi skannauksessa kerätyn datan ja laskee tukille tuloksen, jonka perusteella se potkaistaan näppärästi oikeaan lokeroon. Helppo homma.

  3. Kun tukki on löytänyt oikean lokeron, sitä odottaa kahtiasahaus. Todellisuudessa se saatetaan sahata useampaan osaan, sillä seuraavaksi vuorossa on tuotannon optimointi. Sahaaja saa jokaisesta tukista virtuaalisen 3D-kuvan, jonka perusteella tekoäly ehdottaa, miten tukki kannattaisi sahata, jotta siitä saataisiin optimaalinen hyöty. Systeemi varmistaa, ettei tukista jää penniäkään hyödyntämättä.

  4. Tukin matka päättyy tähän, mutta se jättää jälkeensä arvokasta lopputuotetta. Kuinka paljon tukit lopulta tuottavat? Erän hyötysuhde voidaan mitata Finnoksen lautaskannerilla. Tämä linjassa seuraava skanneri käyttää jälleen tekoälyä muun muassa vikojen havaitsemiseen sekä tuotantoerän tuottavuuden laskemiseen.

Me Finnoksella heittäydymme siis tekoälyn maailmaan täydellä teholla. Ja tämä on vasta alkua, sillä tekoälyyn erikoistunut tiimimme työskentelee päivittäin sekä nykyisten järjestelmien parantamisen että uusien tekoälyratkaisujen kehittämisen parissa. Nähdään tulevaisuudessa!

 

Ylös