hoppa till innehåll
Finnos Board Scanner – Det nya verktyget för kontrollerad resultatförbättring

Finnos strävar efter att bli Google inom sågverksindustrin. När Finnos applikationer används fullt ut fungerar de som en sökmotor. Ni kan söka resultat och få svar direkt. Den senaste delen i Finnos produktsortiment är nu en boardscanner, som förbättrar datainsamling, kontroll och produktivitetsutfall i sågverkets process.

Inte bara en scannerleverantör utan ett mjukvaruföretag

Ur sågverksindustrins perspektiv betraktas Finnos ofta som ett scannerföretag. Och ja, det finns olika scanners, men i praktiken är Finnos mer ett mjukvaruföretag.

"Ett fysiskt mätsystem är bara ett system som inhämtar producerar data. Det finns inget magiskt med det. Ur kundens synvinkel ligger magin i mjukvaran, som är intelligent nog att tolka innehållet i datan,” säger Finnos utvecklingschef Juha Alatalo.

För att överblicka hela sågverksprocessen har Finnos nu introducerat boardscannern som det senaste mätsystemet.

Vad gör en Boardscanner?

En boardscanner analyserar brädor och plank på en tvärgående transportör utan att vända biten. Scanningen sker från alla fyra sidor genom att identifiera olika typer av defekter och egenskaper såsom kvistar, vankant, fiberstruktur mm.

"Att Finnos team utvecklar en Boardscanner för fulloptimering är ingen slump. Genom att tillmötesgå sågverkens behov har vi nu utvecklat en Boardscanner på efterfrågan från våra kunder”, konstaterar försäljningschef Jyri Smagin.

En stor grupp före detta nyckelpersoner från FinScan är nu anställda på Finnos och involverade i utvecklingen av Finnos Boardscanner. Inom gruppen kan vi ta vara på spetskompetens, erfarenhet och expertis. Utveckllingsteamet har full insyn i scannerns funktion på sågverket och arbetar ständigt för att säkerställa bästa möjliga utfall ur kundens perspektiv.

Finnos förstår ett sågverks behov. Målet är att uppnå maximalt värdeutbyte ur sågverkets råvara.  Grundläggande sortering bygger på att den optimalt producerande varan hamnar i rätt kvalité. Inga extra eller onödiga avkap behövs. I grund och botten får sågverket bättre betalt genom kvalitetsoptimering, eftersom avkapen kan minimeras med den information som produceras av Finnos Boardscanner.

Artificiell intelligens bakom Finnos scanners

Alla Finnos scanners använder i stor utsträckning AI-teknik för detektering och spårbarhet. Artificiell intelligens har möjliggjort en programvara för objektigenkänning och bildbehandling. Artificiell intelligens upptäcker olika defekter och egenskaper som påverkar sågutbyte och kvalité i de produkter som tas fram av sågverket.

Det handlar om en hög nivå av teknologi. Finnos är unika genom sin hantering av AI-baserad programvara inom sågverksindustrin. Finnos strävar alltid efter att driva utvecklingen i rätt riktning och ligger I framkant inom hög teknologi.

Finnos system visar hur det går för Sågverket

Strategin är att utveckla mätsystem som stödjer hela sågverksprocessen. När Finnos system används fullt ut är det en omfattande informationskälla och det bästa sättet för användaren att se hur produktionen ligger till.

Finnos programvara består av olika moduler. Som kund kan sågverket ta del av de moduler de behöver. Om kunden bestämmer sig för att använda alla moduler fullt ut finns det en Google-liknande sökmotor inom sågverksindustrin som ger aktuell information om produktiviteten. Finnos ger med andra ord svar på frågan hur sågverkets produktion ligger till direkt.

Läs fler artiklar

Upp