hoppa till innehåll
Så här använder Finnos AI i sågverksmiljön

Från defektdetektering till avpuffning är AI djupt integrerat i Finnos system, AI är ett av de viktigaste verktygen som används och Finnos produkter ligger i framkant när det kommer till scanning och sortering. Men exakt hur fungerar våra AI-system, och vad gör de?

Det här är några nyckelelement som visar vad vi på Finnos uppnår med AI:

  1. Våra timmerscanners har massor av sensorer, allt från enkla laserkameror till röntgenstrålar som samlar in data från varje stock som passerar igenom. Denna enorma mängd data bearbetas sedan av ett AI-system, som kombinerar nämnda data och gör ett fingeravtryck av varje stock (mer om vår fingerprint-teknik vid ett senare tillfälle, håll utkik på våra sociala medier). Anledningen till att vi använder AI i denna process är helt enkelt snabbhet; denna process skulle annars ta för lång tid. Idag används våra timmerscanners i upp till 240 meter per minut. Det är en otrolig hastighet.

  2. Den scannade stocken fortsätter sedan längs sorteringslinjen för att puffas in i ett sorteringsfack. Och här är grunden: med hänsyn till all data som tidigare kombinerades, beräknar vår AI nu det perfekta resultatet för stocken och sorterar varje stock i sitt respektive fack. Smidigt!

  3. Nu är det dags för vår lilla stock att sågas till två. Eller, ganska troligt, många fler bitar, för nu är det dags att optimera produktionsmedlen: sågaren får hela stocken virtuellt skickad, 3d-bilder och allt. Vår AI föreslår sedan exakt hur man sågar den givna stocken för att få ut det mesta av den. Det är som en mobbare på skolgården, men för stockar. En timmerplansöversittare som klämmer ut varenda krona ur den stackars tallen.

  4. Efter allt detta är stocken inte längre en stock. Men oroa dig inte, för nu har du dina drömmars sågutbyte. Men hur mycket är det egentligen? Vi kan också mäta resultatet med – du gissade rätt – en Finnos Boardscanner. Även denna scanner i FINNOS-serien använder AI för att återigen kontrollera efter defekter etc., och beräkna utbytesprocenten för sågpartiet.
Som du kan se använder vi på Finnos AI för full kraft. Men vi slutar inte här; vi har ett team av AI-proffs som ständigt arbetar med att förbättra alla dessa tidigare nämnda element och komma på nya innovativa sätt att använda AI i sågverksmiljön. Vi ses i framtiden!

 

Upp